Veelgestelde vragen
Bij het importeren van een voertuig naar Nederland komen verschillende regels en procedures kijken. Van bpm-aangifte tot taxatie en naheffingen – het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en verplichtingen. In deze veelgestelde vragen vindt u heldere antwoorden en praktische informatie over het importproces. Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Wat valt er onder motorvoertuigen?
Onder motorvoertuigen vallen personenauto’s, bestelauto’s, vrachtwagens, bussen, kampeerauto’s, motorfietsen en bromfietsen
Wat is het verschil tussen een btw- en marge-auto
Een marge-auto is een auto waarover btw is betaald.
Een btw-auto is een auto waarover de volgende koper btw moet betalen. Als dat een ondernemer is, mag die de btw weer terugvorderen. Indien het een particulier is moet de btw betaald worden en wordt het een marge-auto.
Welke manier van bpm-aangifte zijn er?
Als u een auto, motor, camper of bedrijfswagen (grijs kenteken) importeert moet u bpm aangifte doen. U mag de meest gunstige manier van aangifte hanteren.
De bpm aangifte kan op 3 manieren plaatsvinden, namelijk door middel van de forfaitaire afschrijvingstabel van de Belastingdienst, koerslijst en met gebruikmaking van een taxatierapport (tegenbewijsregeling).
Kan ik van tevoren bepalen welke aangiftemethode het meest gunstig is?
Als u op de hoogte bent van de staat van het voertuig dan is het mogelijk om vrijblijvend advies te krijgen over de voor u meest gunstige manier van aangifte doen.
Neem contact op met een van onze taxateurs.
Kan ik van tevoren te weten krijgen of een taxatierapport bpm lonend is?
Ja, dat kan zeker. Van belang hierbij is zijn verschilellende factoren, zoals het type auto en de specifieke gegevens van de auto.
Neem contact met een van onze taxateurs op om te bepalen welke wijze van bpm-aangifte in uw geval de meest gunstige is.
Is een taxatierapport ook bij importauto’s met lichte schade lonend?
Volgens de regels van de Belastingdienst mag een auto getaxeerd worden als er sprake is van meer dan normale gebruikersschade of indien het voertuig niet in de koerslijst voorkomt.
Wilt u een oordeel of de schade past bij de leeftijd en kilometerstand? Neem dan contact op met een van onze taxateurs.
Is een bpm-aangifte laten opstellen door Inovex alleen aantrekkelijk bij schadeauto’s?
Nee. Veelal wordt er door bedrijven de keuze gemaakt om aangifte te doen op basis van de forfaitaire afschrijvingstabel. Dit betekent dat er, onafhankelijk van de verschillende kenmerken van het voertuig (zoals het merk, de staat en de kilometerstand), een vooraf bepaald percentage in mindering gebracht wordt.
Het hanteren van een standaard (gemiddeld) afschrijvingspercentage kan ervoor zorgen dat u teveel BPM betaalt. Het kan namelijk zijn dat uw auto harder afschrijf door bijvoorbeeld het type of de kilometerstand. Deze afschrijving kan beter benaderd worden door gebruik te maken van een koerslijstaangifte.
Heeft u een indicatie nodig? Neem dan contact op met een van onze taxateurs.
Kan een voertuig zonder schade alleen volgens de website van de belastingdienst (forfaitaire tabel) aangegeven worden?
Nee, ook indien het voertuig geen schade heeft kan een koerslijstaangifte gunstiger zijn dan aangifte op basis van de forfaitaire tabel.
Of deze manier van aangifte gunstiger is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals merk, leeftijd, kilometerstand en CO2-uitstoot van het voertuig.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Kan ik voor een auto met Wachten op Keuring (WOK) schade bpm aangifte doen?
Ja dat kan. Dit betekent echter dan de auto een WOK I of WOK II-status krijgt. De WOK registratie verdwijnt pas nadat de auto volledig is hersteld.
Ons advies is om de WOK-schade te herstellen voordat u het voertuig laat keuren bij de RDW.
Wat is er nodig voor een fysieke taxatie door een taxateur?
- De buitenlandse kentekenpapieren (Deel I en Deel II), inkoopfactuur en Certificaat van Overeenstemming (CVO).
- Een schone en droge auto met voldoende ruimte om foto’s te nemen.
- Indien van toepassing documentatie over de staat en het verleden van het voertuig.
- Indien een voertuig technische schade heeft een diagnose van een dealer/specialist. LET OP: deze technische schade kan slechts door de taxateur worden meegenomen als deze niet te kwalificeren is als een essentieel gebrek
Moet ik met de auto naar een van jullie vestigingen komen?
Als u een afspraak maakt is de keuze aan u. Wij kunnen bij u op locatie een auto komen taxeren. Ook is het mogelijk om naar ons kantoor in Nijmegen te komen. Onze adresgegevens vindt u op onze contactpagina.
De werkwijze van de taxateur is zowel op locatie als of bij ons hetzelfde. De taxateur moet de auto namelijk fysiek schouwen.
Ik heb mijn bpm-aangifte digitaal ontvangen en nu?
Het is niet meer mogelijk om de bpm-aangifte fysiek bij een kantoor van de belastingdienst af te geven.
U stuurt de bpm-aangifte met de bijbehorende documenten naar
Betekent het ontvangen van een betaalbericht dat de BPM akkoord is?
Nee, dit is niet het geval. De Belastingdienst is verplicht om voor het aangegeven bedrag een betaalbericht te sturen. Dit betaalbericht kan eigenlijk alleen veranderen als er overduidelijke fouten zijn gemaakt in de aangifte.
Na het betalen van de bpm heeft de Belastingdienst nog zes werkdagen om een auto op te roepen voor een eventuele hertaxatie.
De Belastingdienst kan tot 5 jaar na uw bpm-aangifte een naheffingsaanslag opleggen. In de praktijk gebeurt dit veelal binnen 6 maanden na de inschrijving van het motorrijtuig.
Wat wordt er bedoeld met een naheffing bpm?
Het is mogelijk dat de Belastingdienst het niet eens is met de aangegeven waarde van de auto, en dus ook het betaalde bpm-bedrag. De Belastingdienst kan ik dit geval ervoor kiezen om een naheffingsaanslag bpm op te leggen.
Tegen deze naheffingsaanslag BPM is bezwaar mogelijk. Dit kan binnen zes weken na de dagtekening op het aanslagbiljet. Heeft u daarvoor assistentie nodig, dan kunnen wij u doorverwijzen naar enkele gespecialiseerde partijen.
Tot wanneer kan ik een naheffingsaanslag BPM krijgen?
De Belastingdienst kan tot 5 jaar na uw bpm-aangifte een naheffingsaanslag opleggen. In de praktijk gebeurt dit veelal binnen 6 maanden na de inschrijving van het motorrijtuig.
Wat moet ik doen als ik een oproep heb gekregen van de Dienst Domeinen?
De belastingdienst heeft de mogelijkheid om bpm-aangiftes te controleren. Een van de instrumenten hiervoor is een oproep voor de dienst domeinen.
De oproep is willekeurig en zegt niets over de expertise van het taxatierapport.
Mocht u een oproep hebben voor hertaxatie dan kunt u contact met ons opnemen om uitleg over de procedure te krijgen.
Kan de Belastingdienst een naheffing opleggen zonder de auto fysiek gezien te hebben?
Ja, het is mogelijk dat de Belastingdienst een naheffingsaanslag oplegt zonder de auto fysiek gezien te hebben.
Ook is het mogelijk dat de Belastingdienst een auto oproept voor hertaxatie. Deze hertaxatie wordt verricht door de Dienst Domeinen.
Tegen deze naheffingsaanslag BPM is bezwaar mogelijk. Dit kan binnen zes weken na de dagtekening op het aanslagbiljet. Heeft u daarvoor assistentie nodig, dan kunnen wij u doorverwijzen naar enkele gespecialiseerde partijen.
Waarom staat er op het kenteken een ander bedrag aan bpm dan ik betaald heb?
Alleen bij nieuwe voertuigen staat het betaalde bpm-bedrag opgenomen in het RDW-kentekenregister.
Bij gebruikte voertuigen wordt er op basis van de leeftijdskorting een herrekend bpm-bedrag vastgesteld. Dit bedrag wordt vervolgens door de RDW opgenomen in het kentekenregister.
Toch nog vragen?
Heeft u toch nog vragen die wij hierboven niet beantwoord hebben? Neem gerust contact met ons op.